"Május" torta
sponsored links
Avagy a májusi vendéposzt Anikótól, az Olajbogyó blog szerzõjétõl...
Már néhány hónapja töröm a fejem, hogy milyen szuper is lenne néha egy-egy vendégposzt itt az ildiKOKKI oldalon, hogy néha ?kitekintsünk? a nagyvilágba és más süti-bolondok írásaival is színesítsem a sütik felhozatalát. Éppen ezért elsõként - még áprilisban -Ferit kértem meg egy rövid kis összefoglalóra, aki egy remek finn receptet, a húsvéti mämmi elkészítését hozta el nekünk.
Nos, itt egy új hónap, ezzel együtt pedig érkezik egy újabb vendégposzt, hiszen ezentúl minden hónapban szeretnék meginvitálni egy-egy bloggert, barátot, vagy olvasót ide. A május hónapot Anikó, az Olajbogyó blog szerzõje képviseli, aki egy csodás kis torát hozott el nekünk, stílusosan ?Május tortának? elnevezve. Anival egyébként elsõre megtaláltuk a közös hangot, nagyon szeretem a receptjeit, amiket nagyon érthetõen ír le és szuperszépen fotóz! J Akinek van kedve, kukkantson be hozzá ide, illetve csatlakozzon a facebook oldalához itt! Most azonban lássuk azt a receptet, mert olyan csuuuudálatos lett?. J
Finnország fõvárosában, Helsinkiben él egy fiatal magyar
biológus lány ...Ildikó, aki csodás süteményekkel,
tortákkal, bonbonokkal kápráztatja el olvasóit.
Valószínûleg az édesség készítés szeretetébõl kiindulva, így ismeretlenül is, szimpatizánsok lettünk. :D
Virtuális vendégségbe invitált magához,
ahová kérésére, sütivel érkezek. :D
Azaz egy habos tortával készültem, mert bizonyos,
hogy nagy és kedves társaság fog összegyûlni nála!
Hozzávalók...
(24 cm-s tortakarikához)
Tésztá(k)hoz...
Fehér piskóta:
3 db tojás
90 g liszt
70 g kristálycukor
csipet só
Diós piskóta:
3 db tojás
60 g liszt
30 g darált dió
70 g kristálycukor
csipet só
Kakaós piskóta:
3 db tojás
60 g liszt
30 g Holland kakaópor
70 g kristálycukor
csipet só
Vaníliás krémhez...
300 ml tej
1 tasak vaníliás pudingpor
2 tojás fehérje
60 g cukor
1 tk vanília esszencia
Kakaós krémhez...
250 ml habtejszín
1 ek Holland kakaópor
1 ek porcukor
Tetejére...
100 g csokoládé
80 ml tejszín
250 ml habtejszín a torta oldalára,
Dobos cukorral és darál dióval díszítettem.
Elkészítés...
A sütõt elõmelegítjük 180 fokra, a tortaformák alját
sütésálló papírral béleljük,oldalukat enyhén kivajazzuk.
A lisztet átszitáljuk, félre tesszük.
A normál piskótalap elkészítéséhez a tojásokat szétválasztjuk.
A fehérjéhez 2/3 cukrot és csipet sót adva habot verünk,
majd sárgáját 1/3 kristálycukorral kihabosítjuk.
A két masszát óvatosan egybeforgatjuk
és folyamatos keverés mellett a lisztet is hozzászórjuk.
Tortaformába simítva kb 12-15 perc alatt készre sütjük.
A következõ két tortalapnál is ugyanígy járunk el,
csak ott a liszthez hozzákeverjük a plusz
(dió, kakaó) szárazanyagokat, amit majd
a tojásos masszához forgatunk.
A kisült tortalapokat rácsra téve hûtjük.
A vaníliás krémhez sûrû pudingot fõzünk,
amibe még forrón belekeverjük a kristálycukorral
felvert tojásfehérje habot,
felvert tojásfehérje habot,
majd a krémet a kakaós tortalapra simítjuk,
és a normál piskótalappal fedjük.
A habtejszínt felverjük és porcukorral,
kakaóporral ízesítjük, a tortalapra kenjük,
majd tortakarikával befedjük.
Kis lábasban tejszínt melegítünk,
majd a csokoládét beletördelve,
megolvasztjuk és fényesre keverjük, ezután
a tortakarika tetejére kenjük, hûtõbe téve dermesztjük.
A tejszínt habbá verjük és a torta oldalára simítjuk.
A kristálycukrot megolvasztottam, amíg a cukorszemcsék
teljesen el nem olvadtak világos karamell színûre(Dobos-cukor),
majd kanál segítségével sütõpapírra
majd kanál segítségével sütõpapírra
csiga alakzatokat csorgattam, ezek lettek a díszítõ elemek...
Kötényeket felkötni, habverõt a kézbe!
...és talán, ildiKOKKI virtuális
"vendég partiján"
meg fogtok kóstolni egy szeletkét a tortából :D